Αναλογία ω3-ω6
Το ανθρώπινο είδος εκτιμάται ανά τους αιώνες να έχει μια διατροφή πλούσια σε ω3 λιπαρά οξέα σε αντίθεση με τη διατροφή των ημερών μας. Οι άνθρωποι παλιά είτε ζούσαν κοντά στη θάλασσα και τρέφονταν με ψάρια είτε ζούσαν στη στεριά και κατανάλωναν φυτικές τροφές πλούσιες σε ALA(C18:3 ω3). Το ALA είναι λιπαρό οξύ από το οποίο σχηματίζεται EPA(C20:5 ω3) καθώς και το μεγαλύτερης αλυσίδας δοκοεξανοεικό οξύ DHA(C22:6 ω3).
Στην παλαιολιθική εποχή αλλά μέχρι και 2 αιώνες πριν οι άνθρωποι κατανάλωναν περισσότερες θαλάσσιες και φυτικές τροφές πλούσιες σε ω3 και λιγότερες τροφές πλούσιες σε ω6 λιπαρά οξέα με συνέπεια η αναλογία ω3 προς ω6 να αγγίζει περίπου το 1:1. Στη σύγχρονη εποχή όπως οι άνθρωποι καταναλώνουν περισσότερα ω6 λιπαρά οξέα από ζωικές τροφές(ζώα που τρέφονται με καρπούς και όχι ελευθέρας βοσκής) και φυτικά έλαια και λιγότερα ω3 από λαχανικά και ψάρια με αποτέλεσμα η αναλογία ω6 προς ω3 να φτάνει έως και το 15:1.
Οι γενικές συστάσεις για την ιδανική αναλογία ω6 προς ω3 για την προφύλαξη της υγείας είναι 4-5:1. Όσο μικρότερο είναι το κλάσμα της αναλογίας αυτής τόσο μεγαλύτερη είναι η άμυνα του οργανισμού απέναντι σε παθήσεις που δοκιμάζουν το σύγχρονο κόσμο.
Ο μεταβολισμός των ω6 και ω3 λιπαρών οξέων χρησιμοποιεί το ίδιο ενζυμικό μονοπάτι προκαλώντας έναν ανταγωνισμό μεταξύ των 2 κατηγοριών απαραίτητων λιπαρών οξέων και διαταράσσοντας την ισορροπία μεταξύ ω6 και ω3.
Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να αυξήσουμε την κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε ω3 λιπαρά. Φυτικές τροφές πλούσιες σε ALA είναι ο λιναρόσπορος, το έλαιο κανόλα και τα καρύδια. EPA και DHA βρίσκουμε στα παχιά ψάρια όπως είναι ο σολομός, η ρέγκα, η σαρδέλα και το σκουμπρί.
Η κατανάλωση ω3 προφυλάσσει από φλεγμονώδεις καταστάσεις και αυτοάνοσα νοσήματα όπως είναι η αρθρίτιδα και ο ερυθηματώδης λύκος. Επίσης προστατεύουν έναντι των καρδιαγγειακών νοσημάτων.