Uncategorized

Πως να αποφύγεις την υπογλυκαιμία

Υπογλυκαιμία είναι μια κατάσταση όπου τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μειώνονται. Φυσιολογικά το σώμα είναι σχεδιασμένο ώστε να διατηρεί σταθερά τα επίπεδα γλυκόζης μεταξύ 60 -100mg/dL(3.3-5,6mmol/L). H διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων της γλυκόζης είναι πολύ σημαντική για τα κύτταρα του σώματος ιδίως για τον εγκέφαλο που χρειάζεται συνεχή και σταθερή παροχή γλυκόζης για την ομαλή λειτουργία του και ο οποίος υπό κανονικές συνθήκες εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από τη γλυκόζη για τις ενεργειακές του ανάγκες.
Όταν ο εγκέφαλος και το νευρικό σύστημα στερούνται τη γλυκόζη που χρειάζονται εμφανίζονται συμπτώματα όπως εφίδρωση, ζάλη, αδυναμία, πείνα, πονοκέφαλος και ευερεθιστότητα. Η υπογλυκαιμία μπορεί να ταξινομηθεί είτε στην υπογλυκαιμία νηστείας όπου έχουμε έλλειψη φαγητού είτε στην αντιδραστική υπογλυκαιμία ως απόκριση στο φαγητό.
Τα επίπεδα της γλυκόζης διατηρούνται σταθερά με διάφορους μηχανισμούς. Μετά το γεύμα, η τροφή διασπάται σε γλυκόζη η οποία μπαίνει στην κυκλοφορία του αίματος. Αμέσως ενεργοποιείται η έκκριση ινσουλίνης από το πάγκρεας, η οποία στέλνει τη γλυκόζη στα κύτταρα για παραγωγή ενέργειας, ενώ μια ποσότητα γλυκόζης αποθηκεύεται στο συκώτι. Όταν μειώνεται η παροχή γλυκόζης από την τροφή μειώνεται αντίστοιχα και η ινσουλίνη ώστε να μην πέσει η γλυκόζη στο αίμα πολύ χαμηλά. Παράλληλα, απελευθερώνεται γλυκόζη στο αίμα από το ήπαρ όπου βρίσκεται αποθηκευμένη με τη βοήθεια της γλυκαγόνης, μιας ορμόνης που εκκρίνεται επίσης από το πάγκρεας.
Η υιοθέτηση σωστών διατροφικών συνηθειών είναι πολύ σημαντική για τη διατήρηση της γλυκόζης σε σταθερά επίπεδα και την αποφυγή συμπτωμάτων υπογλυκαιμίας. Χρήσιμες διατροφικές συμβουλές αναφέρονται παρακάτω.
– Λήψη μικρών γευμάτων και ενδιάμεσα σνακ. Αυτό πρακτικά σημαίνει 5-6 μικρά γεύματα ημερησίως σε αντίθεση με 2 ή 3 μεγάλα γεύματα ώστε να σταθεροποιηθούν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.
– καταμερισμός των συνολικών υδατανθράκων που προσλαμβάνονται από τη τροφή σε πολλά γεύματα μέσα στη μέρα. Όταν προσλαμβάνουμε μεγάλες ποσότητες υδατανθράκων σε ένα γεύμα αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη γρήγορη άνοδο της γλυκόζης στο αίμα, την έκκριση μεγάλης ποσότητας ινσουλίνης που μπορεί να οδηγήσει σε πτώση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.
– μέτρια κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν μεγάλες ποσότητες υδατανθράκων. Τέτοια τρόφιμα είναι αναψυκτικά, έτοιμοι χυμοί, γλυκά, σιρόπια, επιδόρπια γιαουρτιού, τρόφιμα επεξεργασμένα που έχει προστεθεί ζάχαρη.
– μέτρια κατανάλωση καφεΐνης. Η καφεΐνη μπορεί να ενισχύσει τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας.
– μέτρια κατανάλωση αλκοόλ. Η λήψη αλκοόλ ιδίως με άδειο στομάχι μπορεί να ρίξει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, μειώνοντας την ικανότητα του ήπατος να απελευθερώνει γλυκόζη στο αίμα μέσω της γλυκονεογένεσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *