Διατροφή στην οισοφαγίτιδα
Η οισοφαγίτιδα είναι φλεγμονή του βλεννογόνου του οισοφάγου, του σωλήνα που μεταφέρει την τροφή από το στόμα στο στομάχι. Η πιο συχνή αιτία είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠΝ), δηλαδή η επιστροφή των όξινων υγρών του στομάχου προς τον οισοφάγο.
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν καούρα, πόνο στο στήθος, δυσκολία στην κατάποση και ξινίλες. Η σωστή διατροφή μπορεί να μειώσει σημαντικά την ένταση των συμπτωμάτων και να βοηθήσει στην αποκατάσταση του οισοφάγου.
Διατροφικές οδηγίες:
Τι να προτιμάς
- Ήπια φρούτα: μπανάνα, πεπόνι, μήλο χωρίς φλούδα.
- Σύνθετοι υδατάνθρακες: βρώμη, ρύζι, πατάτες, ψωμί λευκό ή φρυγανισμένο.
- Άπαχες πρωτεΐνες: κοτόπουλο, γαλοπούλα, ψάρι (ψητό ή βραστό).
- Λαχανικά στον ατμό: καρότα, κολοκυθάκια, πράσινα φασολάκια.
- Φυτικά γάλατα: γάλα αμυγδάλου ή βρώμης.
- Φυσικά καταπραϋντικά: τζίντζερ, μάραθος, χαμομήλι.
Τι να αποφεύγεις
- Όξινα τρόφιμα: πορτοκάλι, λεμόνι, ντομάτα, ξύδι.
- Καφεΐνη & αλκοόλ: καφές, τσάι, αναψυκτικά, κρασί, μπύρα.
- Λιπαρά & τηγανητά: σάλτσες, αλλαντικά, junk food.
- Πικάντικα & ερεθιστικά: πιπέρι, σκόρδο, κρεμμύδι, μέντα, σοκολάτα.
- Μεγάλα ή βαριά γεύματα, ειδικά πριν τον ύπνο.
Συμβουλές καθημερινότητας
- Τρώγε μικρά και συχνά γεύματα (5-6 τη μέρα).
- Μην ξαπλώνεις για τουλάχιστον 2-3 ώρες μετά το φαγητό.
- Ανύψωσε το κεφαλάρι του κρεβατιού κατά 10-15 εκ.
- Απόφυγε στενά ρούχα και το κάπνισμα.
- Αν έχεις περιττά κιλά, η απώλεια βάρους βοηθά σημαντικά