Site icon Διατροφή μου

Κοιλιοκάκη vs ευαισθησία στη γλουτένη

Dark bread slices on blue background. High quality photo

Η κοιλιοκάκη είναι μια αυτοάνοση διαταραχή του λεπτού εντέρου που εμφανίζεται σε γενετικά προδιατεθειμένα άτομα. Προκαλείται από αντίδραση στη γλουτένη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη. Όταν ένα άτομο με κοιλιοκάκη καταναλώνει γλουτένη, το ανοσοποιητικό του σύστημα επιτίθεται στο λεπτό έντερο, προκαλώντας φλεγμονή και βλάβη στις εντερικές λάχνες, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

 

Τα συμπτώματα της κοιλιοκάκης μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο και να επηρεάζουν διάφορα συστήματα του οργανισμού. Μπορεί να εμφανιστεί με:

– Γαστρεντερικά συμπτώματα: Διάρροια, κοιλιακό άλγος, φούσκωμα, δυσκοιλιότητα, ναυτία.

Συστηματικά συμπτώματα: Κόπωση, απώλεια βάρους, σιδηροπενική αναιμία, οστεοπόρωση.

Δερματικά συμπτώματα: Ερπητοειδής δερματίτιδα (ένα κνησμώδες εξάνθημα).

Νευρολογικά συμπτώματα: Μούδιασμα στα άκρα, ημικρανίες, κατάθλιψη.

Συμπτώματα στα παιδιά: Καθυστέρηση ανάπτυξης, χαμηλό ανάστημα, ευερεθιστότητα

 

Η διάγνωση της κοιλιοκάκης γίνεται μέσω αιματολογικών εξετάσεων για την ανίχνευση αντισωμάτων κατά της γλουτένης και επιβεβαιώνεται με βιοψία του λεπτού εντέρου, η οποία δείχνει ατροφία των εντερικών λαχνών.

 

Η μόνη αποτελεσματική θεραπεία είναι η δια βίου δίαιτα χωρίς γλουτένη. Αυτό σημαίνει αποφυγή τροφών που περιέχουν σιτάρι, κριθάρι και σίκαλη, καθώς και προσεκτική επιλογή επεξεργασμένων προϊόντων που μπορεί να περιέχουν γλουτένη

 

 

Η διαχείριση της κοιλιοκάκης στην καθημερινότητα απαιτεί προσεκτική επιλογή τροφών και προσαρμογή του τρόπου ζωής σου.

Αντιθέτως, η μη κοιλιοκακική ευαισθησία στη γλουτένη (NCGS) είναι μια κατάσταση στην οποία οι άνθρωποι εμφανίζουν συμπτώματα παρόμοια με την κοιλιοκάκη, αλλά χωρίς να έχουν αυτοάνοση αντίδραση ή εντερικές βλάβες.

Τα άτομα με μη κοιλιοκακική ευαισθησία στη γλουτένη μπορεί να εμφανίσουν:

 

Παρόλα αυτά η μη κοιλιοκακική ευαισθησία στη γλουτένη δεν προκαλεί ατροφία των εντερικών λαχνών, όπως η κοιλιοκάκη και δεν ανιχνεύεται μέσω βιοψίας ή ειδικών αιματολογικών εξετάσεων. Επίσης, τα συμπτώματα εμφανίζονται μετά την κατανάλωση γλουτένης και βελτιώνονται όταν αυτή αφαιρείται από τη διατροφή.

 

Δεν υπάρχει συγκεκριμένο τεστ για τη διάγνωση της NCGS. Συνήθως γίνεται αποκλεισμός άλλων παθήσεων, όπως η κοιλιοκάκη και η αλλεργία στο σιτάρι. Η καλύτερη προσέγγιση είναι η παρατήρηση των συμπτωμάτων και η δοκιμή μιας δίαιτας χωρίς γλουτένη για να διαπιστωθεί αν υπάρχει βελτίωση

Exit mobile version