Uncategorized

Τι είναι η σουλφοραφάνη

Η σουλφοραφάνη είναι ένα φυτικό συστατικό που βρίσκεται στα διάφορα σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, το λάχανο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το kale και έχει σημαντικές ιδιότητες στην ανθρώπινη υγεία.


Σ’ αυτές τις τροφές βρίσκεται με τη μορφή της γλυκοραφανίνης που ανήκει στην οικογένεια των γλυκοζινολικών ενώσεων των φυτών. Όταν η γλυκοραφανίνη έρχεται σε επαφή με ένα ένζυμο, τη μυροσινάση σχηματίζεται η σουλφοραφάνη. Το ένζυμο αυτό απελευθερώνεται κατά τον τεμαχισμό των λαχανικών που συμβαίνει κατά το κόψιμο ή τη μάσηση. Τα ωμά λαχανικά αποδίδουν τη μεγαλύτερη ποσότητα σε σουλφοραφάνη, ενώ το βράσιμο των λαχανικών πάνω από τους 140°C μπορεί να καταστρέψει μέρος της πρόδρομης ουσίας γλυκοραφανίνης. Μπορούμε να ενισχύσουμε την πρόσληψη σουλφοραφάνης καταναλώνοντας σπόρους μουστάρδας με τα γεύματα που είναι πλούσιοι στο ένζυμο της μυροσινάσης.


H σουλφοραφάνη έχει σχετιστεί με την προστασία από διάφορες ασθένειες όπως ο καρκίνος, η καρδιαγγειακή νόσος, ο διαβήτης και ο αυτισμός.


Αντικαρκινικές ιδιότητες. Μελέτες in vitro και σε ζώα έχουν δείξει ότι η σουλφοραφάνη μπορεί να μειώσει τον αριθμό και το μέγεθος διαφόρων τύπων καρκινικών κυττάρων. Επίσης μελέτες έχουν δείξει σε διάφορους πληθυσμούς με υψηλή πρόσληψη σταυρανθών λαχανικών να συνδέονται με χαμηλά ποσοστά καρκίνου.


Καρδιοπροστατευτική δράση. Έχει βρεθεί ότι η σουλφοραφάνη μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή, να προστατέψει τα τοιχώματα των αρτηριών, να ρίξει την αρτηριακή πίεση και να προλάβει την καρδιαγγειακή νόσο.


Διαβήτης. Έρευνα έχει δείξει ότι η σουλφοραφάνη μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της γλυκόζης αίματος νηστείας και να βελτιώσει τις τιμές της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης που αποτελεί ένα δείκτη μη ρυθμισμένου διαβήτη για μεγάλο χρονικό διάστημα.


Υπάρχουν επίσης αναφορές για βελτίωση των συμπτωμάτων του αυτισμού όπου έχουμε καλύτερη κοινωνικοποίηση και λεκτική επικοινωνία.
Είναι σημαντικό βέβαια να γίνουν περισσότερες μελέτες σε ανθρώπους για να καθοριστεί η επίδραση που μπορεί να έχει η σουλφοραφάνη στη βελτίωση της υγείας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *