Κατά τη διάρκεια μιας κετογονικής δίαιτας συμβαίνουν αρκετές αλλαγές στο σώμα και υπάρχουν κάποιοι δείκτες που βοηθάνε να αντιληφθούμε εάν η δίαιτα ακολουθείται σωστά.
- Όταν ο οργανισμός φτάσει σε επίπεδο να παράγει αρκετές κετόνες ώστε να παρέχει την απαιτούμενη ενέργεια στο σώμα αλλά και τον εγκέφαλο ένα από τα πρώτα χαρακτηριστικά που μπορούμε να αντιληφθούμε είναι η κακή αναπνοή. Για τη δυσάρεστη αναπνοή ευθύνεται η ακετόνη, μία από τις κετόνες που παράγονται κατά την κετογονική δίαιτα και απελευθερώνεται στην αναπνοή. Αυτό αποτελεί έναν καλό δείκτη ότι το άτομο ακολουθεί σωστά τη συγκεκριμένη δίαιτα και έχει φτάσει σε επίπεδο κέτωσης.
- Ένα σημαντικό στοιχείο που σχετίζεται με την κέτωση είναι η αξιοσημείωτη μείωση του αισθήματος της πείνας. Ένα άτομο μπορεί να παραλείψει ολόκληρα γεύματα γιατί δεν νιώθει την ανάγκη πρόσληψης τροφής και χωρίς να έχει καμία επίπτωση στα επίπεδα ενέργειας του. Η υψηλή συγκέντρωση λιπαρών και λαχανικών στη διατροφή φαίνεται ότι παίζουν κάποιο ρόλο αλλά αξίζει να διερευνηθεί κατά πόσο οι κετόνες στον οργανισμό μπορούν να μεταβάλλουν το μεταβολικό προφίλ καθώς και να επηρεάσουν τις ορμόνες της όρεξης.
- Γρήγορη απώλεια βάρους. Κατά το ξεκίνημα μιας κετογονικής διατροφής παρατηρούμε μια απότομη απώλεια βάρους. Αυτά τα κιλά που χάνονται δεν είναι βέβαια πραγματικό σωματικό λίπος αλλά κυρίως αφορούν τους αποθηκευμένους υδατάνθρακες που εξαντλούνται και νερό. Από την δεύτερη εβδομάδα και μετά ένα άτομο μπορεί να συνεχίσει να χάνει βάρος με πιο αργούς και σταθερούς ρυθμούς εφόσον βέβαια δεν υπερβαίνει το θερμιδικό ισοζύγιο.
- Μέσω εργαστηριακών εξετάσεων μπορούμε να διαπιστώσουμε μια μείωση της γλυκόζης αίματος καθώς και αύξηση των κετονών. Η μέτρηση των κετονών του αίματος (κυρίως β-υδροξυβουτυρικού οξέος) αποτελεί την πιο έγκυρη μέθοδο και αυτή χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο στις διάφορες μελέτες που διεξάγονται σχετικά με την κετογονική δίαιτα.
- Εκτός από τη λήψη αίματος ο προσδιορισμός των κετονών στο σώμα γίνεται και μέσω ειδικής συσκευής αναπνοής όπου ανιχνεύεται η ακετόνη ή από τα τα ούρα με τη χρήση των ταινιών μέτρησης κετονών στα ούρα.
- Γρίπη κέτωσης ή κέτο-γρίπη (keto-flu). Είναι μια κατάσταση που συμβαίνει σε άτομα που πρωτοξεκινάνε μια κετογονική δίαιτα. Στη φάση αυτή ένα άτομο εμφανίζει κόπωση, αδυναμία, μυϊκές κράμπες, πονοκέφαλο, πνευματική σύγχυση και ναυτία. Μετά από μερικές μέρες ή εβδομάδες τα συμπτώματα υποχωρούν. Όταν το σώμα προσαρμοστεί στη χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων και αρχίσει να αντλεί ενέργεια από τα λιπαρά και τις κετόνες βιώνει μια περίοδο υψηλής ενεργητικότητας, πνευματικής συγκέντρωσης και διαύγειας.
- Αλλαγές στη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος μπορεί να παρατηρηθούν. Στη κετογονική διατροφή αποκλείονται τρόφιμα όπως τα όσπρια, τα φρούτα, τα αμυλώδη λαχανικά και τα δημητριακά, ενώ αντιθέτως καταναλώνονται πολλά λιπαρά. Είναι φυσικό επακόλουθο ειδικά τις πρώτες μέρες της δίαιτας να εμφανιστούν κάποιες διαταραχές όπως δυσκοιλιότητα ή και διάρροια. Είναι σημαντικό να καταναλώνουμε άφθονα λαχανικά με χαμηλό περιεχόμενο σε υδατάνθρακες βέβαια ώστε να καλύψουμε τον οργανισμό με τις απαραίτητες φυτικές ίνες.