Site icon Διατροφή μου

Κρεμμύδι: ένας διατροφικός θησαυρός

kremmydi

Το κρεμμύδι είναι ένα φυτό που ανήκει στο γένος Άλλιο που περιλαμβάνει επίσης το σκόρδο, το πράσο και εδώδιμους βολβούς.


Τα κρεμμύδια είναι τρόφιμα με υψηλή θρεπτική πυκνότητα. Η θρεπτική πυκνότητα δείχνει την αναλογία των θρεπτικών συστατικών ενός τροφίμου σε σχέση με τις θερμίδες του (θρεπτική πυκνότητα =μικροθρεπτικά συστατικά/θερμίδες). Ένα μέτριο κρεμμύδι έχει γύρω στις 44 θερμίδες και παρέχει πλήθος βιταμινών, ιχνοστοιχείων και φυτικών ινών.


Το κρεμμύδι είναι πλούσια πηγή βιταμίνης C μια βιταμίνη πολύ σημαντική για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, την παραγωγή κολλαγόνου, την επούλωση και την απορρόφηση του σιδήρου. Επίσης η βιταμίνη C παρέχει αντιοξειδωτική δράση προστατεύοντας τα κύτταρα από τη δράση των ελευθέρων ριζών.
Είναι πλούσια πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, κυρίως φυλλικού οξέος (Β9) και πυριδοξίνης(Β6) που σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό, στην παραγωγή των ερυθροκυττάρων και στη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Ιδιαίτερα το φυλλικό οξύ παίζει σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.


Παρέχει επίσης κάλιο, ένα μέταλλο το οποίο συμμετέχει στην ομαλή κυτταρική λειτουργία, την ισορροπία των υγρών, τη νευροδιαβίβαση, τη νεφρική λειτουργία καθώς και την συστολή των μυϊκών ινών. Βοηθάει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και είναι σημαντικό για την καρδιακή υγεία.


Τα κρεμμύδια περιέχουν πάνω από 25 είδη φλαβονοειδών αντιοξειδωτικών, ενώσεις που αποτρέπουν την οξείδωση μια διαδικασία που καταστρέφει τα κύτταρα και πυροδοτεί ασθένειες όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης και καρδιαγγειακά νοσήματα.


Οι ανθοκυανίνες είναι ισχυρές αντιοξειδωτικές ενώσεις που βρίσκονται μόνο στα κόκκινα ή μωβ κρεμμύδια στις οποίες ευθύνεται και το χαρακτηριστικό τους χρώμα. Οι ανθοκυανίνες είναι ισχυρές φυτικές ουσίες που προστατεύουν ενάντια στα καρδιαγγειακά νοσήματα, σε διάφορους τύπους καρκίνου και στο διαβήτη.


Η κουερσετίνη είναι άλλο ένα φλαβονοειδές αντιοξειδωτικό με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορεί να ρίξει την αρτηριακή πίεση και να βελτιώσει την καρδιακή υγεία. Ακόμη έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Η κουερσετίνη επίσης φαίνεται να αλληλοεπιδρά με κύτταρα διαφόρων οργάνων του σώματος στον έλεγχο των επιπέδων της γλυκόζης αίματος, ένα στοιχείο σημαντικό για τους ασθενείς με διαβήτη. Επιπλέον η κουερσετίνη φαίνεται να έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Καταπολεμά το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού ένα βακτήριο που προκαλεί έλκος στομάχου αλλά σχετίζεται και με καρκίνο του πεπτικού συστήματος και επίσης η κουερσετίνη καταστρέφει τις κυτταρικές μεμβράνες των βακτηρίων E.coli και S.aureus.


Θειούχες ενώσεις. Υπάρχουν ποικίλες θειικές ενώσεις στα κρεμμύδια που μπορεί να προστατεύουν ενάντια στον καρκίνο.
Θειοθεικά. Είναι ενώσεις που περιέχουν θείο και μπορούν να ανακόψουν την ανάπτυξη βλαβερών μικροοργανισμών και να αναστείλουν το σχηματισμό θρόμβων.
Έχει βρεθεί επίσης ότι η κατανάλωση κρεμμυδιών σχετίζεται με λιγότερη απώλεια οστικής μάζας και καλύτερη οστική πυκνότητα.


Τα κόκκινα και κίτρινα κρεμμύδια είναι πλουσιότερες πηγές σε αντιοξειδωτικά σε σχέση με τα λευκά κρεμμύδια.


Τέλος τα κρεμμύδια έχουν σημαντικά οφέλη στην υγεία του πεπτικού συστήματος. Είναι πλούσια πηγή στα πρεβιοτικά ινουλίνη και φρουκτοολιγοσακχαρίτες τα οποία ευνοούν την ανάπτυξη των φιλικών βακτηρίων στο πεπτικό σωλήνα και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα πρεβιοτικά είναι άπεπτες φυτικές ίνες που διασπώνται από τα φιλικά βακτήρια και παράγουν βραχείας αλύσου λιπαρά οξέα όπως είναι το οξικό, το προπιονικό και το βουτυρικό. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα συγκεκριμένα λιπαρά οξέα ενδυναμώνουν το πεπτικό σύστημα, διευκολύνουν την πέψη, μειώνουν τις φλεγμονές και ενισχύουν την ανοσία του οργανισμού.

Exit mobile version